Verslag excursie Kasteel de Keverberg Kessel 22 mei 2019.

 

(met dank aan Mia Barnes)

Bezoek aan kasteel de Keverberg in Kessel.

Op woensdag  22 mei hebben we met 20 personen een bezoek gebracht aan de Keverberg te Kessel.
We vertrokken om 13.00 u. met 5 auto’s van de parkeerplaats bij Vink.

Om 14.45 u. waren we allemaal bij de Keverberg en hebben met verwondering gekeken naar het gerenoveerde oude kasteel en zijn omgeving.
We werden vriendelijk ontvangen door 2 gidsen Gert en Johan en verdeeld in 2 groepen.

We hebben veel gehoord over de geschiedenis van dit indrukwekkende bouwwerk, waarvan de eerste toren is gebouwd rond het jaar 950 door de graven van Kessel,
later overgenomen door de graaf van Geldern, de Heren van Kessel en wel de belangrijkste familie: de familie van Merwijck, waarvan Baron Fritz wel de meest legendarische figuur was, die niet erg geliefd was.
Er gaan veel geruchten over zijn overlijden en het verdwijnen van zijn lijk in een loden doodskist, die bij de renovatie is terug gevonden.
 

Van 1888 tot 1954 was de Keverberg in het bezit van een kloosterorde en was er een meisjes internaat in gevestigd. Dus ook allerlei ruimtes verbouwd en heringericht. 

Aan  het einde van de tweede wereldoorlog is de Keverberg opgeblazen door de Duitsers en was er slechts een ruine over.

De gemeente Kessel heeft in 1952 de Burgruine en tuinen  gekocht en later is dit overgenomen door een stichting, die plannen ging maken om de Keverberg te herbouwen.

Vanaf 2008 tot 2015 is er door vele vrijwilligers zeer hard gewerkt aan de wederopbouw van de Keverberg, zoals het nu is geworden.

Er zijn veel facetten van het verleden bewaard gebleven en zo krijgt de bezoeker o.a. een idee hoe dik de originele muren waren en hoe de kelders en nauwe kruipgangen waren gebouwd enz.

Door de enorme inzet van 75 vrijwilligers is het mogelijk om de Keverberg economisch rendabel te houden. 

Wij hebben genoten van de rondleiding met de boeiende uitleg, de film over de geschiedenis, het uitzicht over de Maas en de omgeving.
En niet te vergeten de koffie of thee met de Limburgse vlaai waarmee deze middag werd afgesloten. 

Jammer dat er niet meer leden van onze K.B.O hebben deelgenomen aan deze mooie excursie

 

Mia Barnes